top of page

"Trap niet in de val van local greenwashing en kies voor een écht bedrijfsbos (mét impact)"

Foto van schrijver: dajodajo

Extra natuur creëren in Vlaanderen, en bij uitbreiding in België en Nederland, dat is wat Forest Fwd doet. Maar je leest het goed: het gaat om "extra" natuur, iets wat broodnodig is in Vlaanderen. Hier en daar zien we nu dat er bossen tegen spotgoedkope prijzen op de markt worden aangeboden, maar dat het dan gaat om bomen die geplant worden op gronden van eigenaars die hun bomen gekapt hebben. Diezelfde eigenaars zijn verplicht om het bos dat ze gekapt hebben opnieuw aan te planten op hetzelfde terrein, maar in plaats van dat op eigen kosten te doen, laten ze daarvoor bedrijven opdraaien. Helaas, vaak zonder dat die laatste door hebben dat ze geen nieuw bos aanplanten, maar eigenlijk betalen voor de verplichte heraanplant van een gekapt bos.


"Trap niet in die val", vertelt Frank Missoul van Forest Fwd. "Nieuw bos creëren is in Vlaanderen noodzakelijk, zeker als je weet dat we één van de minst beboste regio's van Europa zijn. Als je als bedrijf iets goed wil doen, doe het dan ook meteen correct. Op een gekapt bos aanplanten, is inderdaad allicht iets goedkoper, maar je hebt er geen enkele impact mee. Die eigenaar is wettelijk verplicht dat bos sowieso opnieuw aan te planten, met of zonder "sponsoring van een bedrijf", en zal binnen afzienbare tijd allicht opnieuw rooien. Dus kan je beter voor een nieuw, biodivers, inheems bedrijfsbos gaan. Daar ligt duidelijk het verschil tussen verplichte herbebossing en creatie van nieuw waardevol bos."


Het Grootste Bos

Forest Fwd legde vorig plantenseizoen tientallen hectare nieuwe biodiverse, inheemse bedrijfsbossen aan in Vlaanderen, samen met tal van ondernemingen zoals Winsol, Cartamundi, Deloitte, Revive, Fiscadvies, Aquaconcept, enz. Ook het komende plantseizoen gaan er opnieuw heel wat nieuwe bossen worden aangeplant. Dat gebeurt onder meer via Het Grootste Bos van Vlaanderen, een initiatief van Het Laatste Nieuws, Forest Fwd en Natuurpunt - met de steun van de Vlaamse overheid.

Opzet: op 12 en 13 november zoveel mogelijk nieuw bos aanplanten in heel Vlaanderen, samen met het bedrijfsleven én met alle Vlamingen. Hierover binnenkort meer. Geïnteresseerde partners kunnen nog altijd contact opnemen. "Wat in deze context duidelijk mag zijn: we gaan voor kwalitatieve bedrijfsbossen - met de meest grote impact: slim aangeplant op de juiste plek en met de juiste mix van inheemse bomen, goed beheerd, en met de garantie dat het niet gekapt wordt."

Natuuradoptie

Naast nieuwe natuur creëren, is het van groot belang dat we ook de bestaande fauna en flora koesteren. En dan komt het neer op goed en slim beheer van de lokale bossen en parken (niet van gekapte bossen).

“Lokale natuuradoptie is hierop het antwoord", aldus Missoul. "Als bedrijf kan je zo meehelpen om de natuur in je directe omgeving te ondersteunen, én te verbeteren. Vooral voor die bedrijven die in een verstedelijkte context zitten, gaan wij op zoek naar lokale parels, zodat je er mee je schouders kan onderzetten. Heel waardevol. Zo worden er trouwens in verschillende natuuradoptie-projecten activiteiten op maat georganiseerd en is het perfect mogelijk om in je eigen stukje natuur meetings, teambuildings of sollicitatiegesprekken te voeren."

Meer weten? Contacteer ons of bekijk onze dienstverlening op de website.

댓글


bottom of page